Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A legendákba öltözött betyár címmel nyílt kamaratárlat a Somogyi-könyvtárban, amely a kétszáz éve született Rózsa Sándort, a „betyárok királyát” és az őt övező legendákat mutatja be. Az - Múzeumok - galériák, kiállítások magazin
részletek »

Rózsa Sándort, a betyárok királyát mutatja be a Somogyi-könyvtár tárlata

Múzeumok, kiállítások, kulturális értékek magazinja. Legyen az ősi, régi vagy éppen mai téma, mindannyiunk számára maradandó és hasznos értéket képvisel. Segítenek abban, hogy megértsük a múltat, jobban éljük napjainkat, bizakodva nézzünk a jövőre.
Múzeumok - galériák, kiállítások magazin
Oszd meg másokkal
Rózsa Sándort, a betyárok királyát mutatja be a Somogyi-könyvtár tárlata
Rózsa Sándort, a betyárok királyát mutatja be a Somogyi-könyvtár tárlata
A legendákba öltözött betyár címmel nyílt kamaratárlat a Somogyi-könyvtárban, amely a kétszáz éve született Rózsa Sándort, a „betyárok királyát” és az őt övező legendákat mutatja be. Az Alföld hírhedt betyárát bemutató kiállítás a könyvtár második emeletén augusztus végéig látható a bibliotéka nyitva tartási idejében.
Kétszáz éve, 1813. július 16-án született Rózsa Sándor, a betyárok királya. Apját fölakasztották lólopásért, ő maga először talán ártatlanul került bíróság elé. A botozás elől megszökött, így vezetett útja a Szeged környéki útonállók közé.

Az 1848-as szabadságharc idején Kossuthtól kért kegyelmet, szabadcsapata élén lenyűgöző bátorsággal vetette magát a harcba - közben pedig rabolt, gyilkolt, fosztogatott. Később a miniszterelnöknek ajánlotta föl szolgálatait, majd ismét a betyárok közé állt. Kétszer ítélték halálra, a császár mindannyiszor megkegyelmezett neki.
Hirdetés

Kilenc évig raboskodott Kufsteinben, ahol afféle helyi nevezetességnek számított, cellájában hírességek adták egymásnak a kilincset. 1868-ban amnesztiával szabadult, de a szabadsághős koszorúja gyorsan lehervadt fejéről. Ismét rablóbandát szervezett, egyre vakmerőbb vállalkozásokba fogott, még egy vonatot is megpróbált kirabolni.

Ráday Gedeon királyi biztos 1869 januárjában tőrbe csalta, 1872-ben lefolytatott második perében 21 rendbéli rablás, 9 lopás és 1 rendbéli gyilkosság miatt életfogytiglani fegyházra ítélték. Másodfokon ezt halálbüntetésre súlyosbították, de a Kúria ismét levette nyakából a kötelet és élete végéig rács mögé utalta. A szamosújvári börtönben halt meg 65 éves korában tüdővészben, egyetlen, nyolc forintért elkelt suba maradt utána.

Legendás alakja a népballadákban, a nótákban, a regények lapjain és a filmvásznon máig él.

A népdalok, anekdoták és regények hősévé nemesült haramiavezér életének fontosabb eseményeit könyvek, fotók, korabeli laptudósítások tárják az érdeklődő elé a Somogyi-könyvtár július 31-ig tartó kiállításán.
- ÖS -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - somogyi, könyvtár, rózsa sándor, betyár, legenda, ballada, tárlat
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-07-30 11:47:32
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü