Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Indulj el egy úton... címmel Kallós Zoltán népzenekutató, folklorista életművét bemutató kiállítás nyílt csütörtökön a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Galériájában. - Múzeumok - galériák, kiállítások magazin
részletek »

Kallós Zoltán életművéből nyílt kiállítás Szentendrén

Múzeumok, kiállítások, kulturális értékek magazinja. Legyen az ősi, régi vagy éppen mai téma, mindannyiunk számára maradandó és hasznos értéket képvisel. Segítenek abban, hogy megértsük a múltat, jobban éljük napjainkat, bizakodva nézzünk a jövőre.
Múzeumok - galériák, kiállítások magazin
Oszd meg másokkal
Kallós Zoltán életművéből nyílt kiállítás Szentendrén
Kallós Zoltán életművéből nyílt kiállítás Szentendrén
Indulj el egy úton... címmel Kallós Zoltán népzenekutató, folklorista életművét bemutató kiállítás nyílt csütörtökön a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Galériájában.
Az Erdélyben élő idős néprajzkutató és gyűjtő jelenlétében zajló ünnepélyes megnyitón Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára köszöntőbeszédében kiemelte: a tárlat egy identitásképző személyiség életútját mutatja be, s pályájának állomásai jelzik, mire kell odafigyelni magyarként.
Hirdetés

Hoppál Péter hozzátette: Martin Györggyel, Andrásfalvy Bertalannal alkotott hármasuk hatása egy generációt oltott be, hogy megmentsék egy letűnt korszak értékrendjét, a táncházmozgalom jeles képviselőivel együtt pedig újratanították ezt az életformát, életérzést.

Az államtitkár rámutatott: Kallós Zoltán tevékenysége olyan felkiáltójel a 21. századi magyarság számára, amely "kötelességünkké teszi ezeknek az alapkompetenciáknak a megőrizését".

Cseri Miklós, a Skanzen megbízott főigazgatója köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy ezúttal a tájegységek, az épületek és enteriőrök mögött álló tudós ember került a fókuszba, a kutatót állítják középpontba. A kiállításban feltárul az is, amit ma a Válaszút- vagy Kallós-jelenség képvisel a magyar kultúrtörténetben.

Cseri Miklós közölte: a mostani esemény már felvezetése egy nagyobb programnak, az Erdélyi tájegység megépülésének.

Szász Jenő, a kiállítást társszervezőként jegyző Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke többek között azt hangsúlyozta, hogy Kallós Zoltán hosszú és tartalmas életútja a szolgálat jegyében telt, ami nagyon sok szellemi és tárgyi érték megmentését, megőrzését és továbbadását jelentette.

A közelmúltban ismét megjelent és számos dokumentummal bővült Kallós-mű, a Balladáskönyv kapcsán Pozsony Ferenc néprajzkutató kiemelte: monumentális forrásmunkáról van szó, melyben több mint félezer balladaváltozat tálható. A legújabb gyűjtemény tartalmazza a korábbi kiadás teljes anyagát, kibővítve többek között újabb, eddig még nem közölt szövegváltozatokkal, dallamokkal és 20 órányi eredeti hangfelvétel melléklettel. A legújabb balladáskönyv Kallós Zoltán életművének megkoronázása, s személyében a legsikeresebb magyar balladagyűjtőt tisztelhetjük - fogalmazott a szakember.

A népviseleteket, tárgyakat, fotókat és dokumentumokat felvonultató tárlatnak mások mellett a Hagyományok Háza, a pécsi Janus Pannonius Múzeum, a Kallós Zoltán Alapítvány, a Néprajzi Múzeum, az MTA Zenetudományi Intézete és a kolozsvári Erdélyi Néprajzi Múzeum kölcsönzött.

A kiállítással párhuzamosan Kamerával a kézben címmel Kallós Zoltán erdélyi fotóiból látható válogatás az intézmény Pont Itt Galériájában.

A kiállítások - melyekhez április 5-étől tánccsűr is csatlakozik - szeptember 13-ig tekinthetők meg.

Kallós Zoltán 1926. március 26-án a mezőségi Válaszúton (Kolozs megye) született, és jelenleg is ott él. Bartók és Kodály mellett a 20. század egyik legnagyobb magyar folklórgyűjtője. Számos korábbi, rendszerváltás utáni elismerése mellett 2014-ben nyerte el a Nemzet Művésze címet.
Kallós Zoltán folklorista életművéből nyílt kiállítás Szentendrén Kallós Zoltán folklorista életművéből nyílt kiállítás Szentendrén
Elöl Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár (b) és Kallós Zoltán Kossuth- és Nemzet Művésze-díjas erdélyi magyar néprajzkutató, népzenegyűjtő (j) az életművét összegző, "Indulj el egy úton..." című kiállításon a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban 2015. március 12-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Korniss Péter Nemzet Művésze díjas fotóművész (b) és Kallós Zoltán 2015. március 12-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Kallós Zoltán,folklorista,életmű,kiállítás,rendezvény,program,Szentendre
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-03-12 16:24:00
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü