Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kilenc roma és nem roma kortárs képzőművész alkotásait, valamint roma költők irodalmi reflexióit mutatják be azon a kiállításon, amely a roma holokauszt emléknapján, pénteken nyílik a Gallery8-ban - Múzeumok - galériák, kiállítások magazin
részletek »

Gallery8: a roma holokauszt napján kiállítás nyílik kortárs roma művészek műveiből

Múzeumok, kiállítások, kulturális értékek magazinja. Legyen az ősi, régi vagy éppen mai téma, mindannyiunk számára maradandó és hasznos értéket képvisel. Segítenek abban, hogy megértsük a múltat, jobban éljük napjainkat, bizakodva nézzünk a jövőre.
Múzeumok - galériák, kiállítások magazin
Oszd meg másokkal
Gallery8: a roma holokauszt napján kiállítás nyílik kortárs roma művészek műveiből
Gallery8: a roma holokauszt napján kiállítás nyílik kortárs roma művészek műveiből
Kilenc roma és nem roma kortárs képzőművész alkotásait, valamint roma költők irodalmi reflexióit mutatják be azon a kiállításon, amely a roma holokauszt emléknapján, pénteken nyílik a Gallery8-ban Budapesten.
A roma holokauszt emlékezetét tematizálja a roma és nem roma, fiatal és idősebb művészek performanszát, videómunkáját, fotóit és festményeit felvonultató tárlat. Az alkotások mindegyike az 1920-ban Rábakeszthelyen született cigány származású Horváth Erzsébet archív igazolványképét veszi alapul - mondta Szász Anna Lujza, a kiállítás kurátora az MTI-nek.

Bogdán János Amigó festőművész és Pozsonyi-Izsó Andrea üvegművész közös performanszán Horváth Erzsébet története elevenedik meg. A tárlat pénteki megnyitóján Bogdán megfesti a roma nő környezetét és a hiányzó szereplőket, miközben az üvegművész mesél. Emellett látható lesz Esterházy Marcell videómunkája, amelynek középpontjában Esterházy Móric lányáról, Mónikáról készült régi felvétel áll.
Hirdetés

Lakatos Erika egyik fotómunkája a 2009-es kislétai romagyilkosságra reflektál. Raatzsch Jenő André képzőművész egy olyan kiáltványt készített, amelyben a szolidaritást és a néző etikájának fontosságát hangsúlyozza. Vojnich Erzsébet festőművész Barakk címmel mutatja be zsidó tematikájú, nagyméretű olajképét.

Nemes Csaba három transzparensén többek között Horváth Erzsébet, valamint az a tatárszentgyörgyi sárga ház látható, amelyben 2009-ben támadták meg a roma családot. Három bélyegdarabon mutatja be Balogh Tibor a múltat, a jelent és a jövőt, Rudas Klára hanginstallációja pedig felhívja a figyelmet arra, hogy a roma holokausztról beszélni kell - hangsúlyozta a kurátor.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - roma, holokauszt, emléknap, művészek, kiállítás
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-08-02 11:53:11
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü