Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Sárospatakon a nyár elejétől látogatható lesz I. Rákóczi György feltárt ágyúöntő műhelye. A Rákóczi Múzeum kertjében található műhelyhez hasonlót Európában máshol nem láthat a közönség. - Múzeumok - galériák, kiállítások magazin
részletek »

Ágyúöntő mühely nyílik Sárospatakon, ami egyedülálló lesz Európában

Múzeumok, kiállítások, kulturális értékek magazinja. Legyen az ősi, régi vagy éppen mai téma, mindannyiunk számára maradandó és hasznos értéket képvisel. Segítenek abban, hogy megértsük a múltat, jobban éljük napjainkat, bizakodva nézzünk a jövőre.
Múzeumok - galériák, kiállítások magazin
Oszd meg másokkal
Ágyúöntő mühely nyílik Sárospatakon, ami egyedülálló lesz Európában
Ágyúöntő mühely nyílik Sárospatakon, ami egyedülálló lesz Európában
Sárospatakon a nyár elejétől látogatható lesz I. Rákóczi György feltárt ágyúöntő műhelye. A Rákóczi Múzeum kertjében található műhelyhez hasonlót Európában máshol nem láthat a közönség.
Mint az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben felidézik, a csaknem 500 négyzetméter alapterületű, több helyiségből álló egykori műhelykomplexumot hatéves régészeti munkával tárták fel.

Levéltári források szerint I. Rákóczi György a korszak legnagyobb ágyúöntető főura volt Magyarországon: 1631-től tizenhét éven át több tucat bronzágyú és 10 harang készült a sárospataki műhelyben, mígnem 1672-ben az épületet tűzvész sújtotta. Részben ennek köszönhető, hogy a feltárás során nagy mennyiségben kerültek elő az ágyúöntési munkák rekonstruálásához szükséges leletek, öntőminták és formák töredékei, öntőedények, valamint szinte teljesen épen találták meg a nagyméretű bronzolvasztó lángkemencét és a hozzá tartozó tüzelőteret és öntőaknát is.
Hirdetés

A kiemelt jelentőségű ipartörténeti emlék megőrzésére és bemutatására európai uniós támogatást nyert a Magyar Nemzeti Múzeum, így a feltárás fölé kiállítótér épülhetett, ahol a látogatók az ágyúöntők életét és a kora újkori ágyúöntés technológiáját is megismerhetik.

A Mányi István Építész Stúdió tervei alapján készült épületben egy 6,5 méter magas ácsolt, csigával felszerelt korhű gerendaszerkezet is helyet kapott, amely egykor az ágyúk bronztestének mozgatására és a furat készítésére szolgált.

Az 500 millió forintos fejlesztésből nemcsak a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma bővült új látványossággal, de a Sárospataktól kilenc kilométerre fekvő Sárazsadány három parasztházát és környezetét is átalakították, hogy helyet adjon a múzeum eddig raktárakban tárolt néprajzi gyűjteményének.
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - ágyúöntő, mühely, sárospatak
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2014-01-31 11:37:31
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü