Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Húsvéti programmal készül a téli szünet utáni újbóli, április elsejei nyitásra a Sóstói Múzeumfalu. - Múzeumok - galériák, kiállítások magazin
részletek »

A Sóstói Múzeumfalu nyitóprogramja a húsvéthoz kapcsolodik

Múzeumok, kiállítások, kulturális értékek magazinja. Legyen az ősi, régi vagy éppen mai téma, mindannyiunk számára maradandó és hasznos értéket képvisel. Segítenek abban, hogy megértsük a múltat, jobban éljük napjainkat, bizakodva nézzünk a jövőre.
Múzeumok - galériák, kiállítások magazin
Oszd meg másokkal
A Sóstói Múzeumfalu nyitóprogramja a húsvéthoz kapcsolodik
A Sóstói Múzeumfalu nyitóprogramja a húsvéthoz kapcsolodik
Sóstói Múzeumfalu
Húsvéti programmal készül a téli szünet utáni újbóli, április elsejei nyitásra a Sóstói Múzeumfalu.
Kisgyörgy Tamás, a Nyíregyházához tartozó Sóstógyógyfürdőn lévő intézmény közművelődési munkatársa hétfőn az MTI-nek elmondta: a skanzenben felelevenítik a régi falusi húsvétokat, az egykori népszokásokat a tojásfestéstől kezdve az ünnepi lakomán át egészen az ünnephez kapcsolódó babonákig.

A látogatók megismerhetik a hagyományos húsvéti tojások díszítőtechnikáit is, a berzselést, a karcolást, sőt a beregi aranytojás készítését.
Hirdetés

A berzselésnél, a levélrátétes díszítésnél különleges formájú növényleveleket nedvesítenek be, rásimítják a keményre főzött, vagy kifújt tojásokra és egy nejlonharisnya darabbal vonják be, cérnával erősen összekötve a takaró végeit. Ezután festőlében áztatják, majd leveszik a harisnyadarabot, amely nem engedi a színezéket a levél alá folyni és olajjal, zsírral áttörlik, hogy szép fényt kapjon a tojás.

A karcolásnál a befestett, főtt vagy kifújt tojás héjára éles késsel vonalakat, virág-, vagy más minta motívumokat rajzolnak, végül szalonnadarabban szintén fényesítik.

A beregi aranytojás készítésénél aranyporral kenik be a rajzolt motívumokat vagy az egész tojáshéjat.

A húsvéti tojások készítését a csoportosan bejelentkező látogatók már a nyitás előtti napokon is gyakorolhatják, míg az egyénileg érkezők április 4-én, nagyszombaton és 5-én, húsvétvasárnap tehetik azt a múzeumfaluban.

A nyitás előtti napon, március 31-én 17 órától Rajkó Lujza néprajzkutató tart előadást a hímes tojások szimbolikájáról a sóstógyógyfürdői skanzenben. Másnap egy kultikus faszobrokat bemutató kiállítást nyitnak, amelynek anyaga Lengyelországból érkezik, valamint Kapin István, a Máriapócsi Nemzeti Kegyhely igazgatója tart előadást a húsvéti ünnephez kötődő görög katolikus szokásokról 17 órától. Április 3-án pedig - szintén 17 órától - Bodnár Zsuzsanna néprajzkutató foglalja össze a tavaszi ünnep valamikori népszokásainak történetét.

Április 6-án, húsvéthétfőn 11 órától a nyíregyházi Margaréta Tánccsoport tagjai a falusi locsolkodás hagyományát idézik vissza. Ezután a református és a katolikus felekezet ünnephez kötődő szokásait ismerhetik meg a látogatók, és 14 órától ünnepi istentisztelet is lesz a skanzen templomában, Kósa László református lelkész igehirdetésével.

A húsvéti babonákat a múzeumfalu temetőjének csőszházában idézik vissza, lesz bábelőadás, tavaszköszöntő könnyűzenei koncert, kézműves bemutató, sőt gasztroudvar is nyílik régi ünnepi ételekből a Sóstói Múzeumfaluban.
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - húsvét,program,rendezvény,múzeum,Sóstói,falu
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-03-23 10:36:38
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü