Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Új helyen, a Benczúr Házban várja látogatóit megújult állandó kiállítással a budapesti . - Múzeumok - galériák, kiállítások magazin
részletek »

A Benczúr Házban kapott új helyet a Postamúzeum

Múzeumok, kiállítások, kulturális értékek magazinja. Legyen az ősi, régi vagy éppen mai téma, mindannyiunk számára maradandó és hasznos értéket képvisel. Segítenek abban, hogy megértsük a múltat, jobban éljük napjainkat, bizakodva nézzünk a jövőre.
Múzeumok - galériák, kiállítások magazin
Oszd meg másokkal
A Benczúr Házban kapott új helyet a Postamúzeum
A Benczúr Házban kapott új helyet a Postamúzeum
Új helyen, a Benczúr Házban várja látogatóit megújult állandó kiállítással a budapesti .
A Postamúzeumnak 1972 óta a Saxlehner-palota adott otthont, az Andrássy úti helyszínt azonban idén el kellett hagynia az intézménynek. A múzeumot a frissen felújított Benczúr Ház fogadta be, melynek második emeletén 220 négyzetméteren nyílt meg októberben a megújult állandó kiállítás - idézte fel a hétfői sajtóbejáráson az intézmény igazgatója.

Kisfaludi Júlia elmondta, hogy Benczúr utcai új otthonukban némileg más kontextusban mutatják be gyűjteményük legértékesebb darabjait. Az állandó kiállítás felidézi az intézmény, illetve a kollekció történetét a legkorábbi műtárgyaktól a telexgépekig.

Fontos szempont volt, hogy a látogatók megismerhessék a hazai postatörténet számos innovációját - hangsúlyozta. Először Magyarországon használtak például postai célokra kerékpárt, de a gépkocsit is bevonták a küldemények továbbításába, a múzeumban egy-egy Csonka János által tervezett példány tekinthető meg mindkét járműből.
Hirdetés

Az osztrák és a magyar posta 1869-ben összehangoltan kezdett kísérletezni a tárlaton is bemutatott első "levelezési lapok" kibocsátásával, amelyek a kezdeti hivatali kételkedés ellenére hatalmas sikert arattak.

Az innováció később is jellemző volt a vállalatra, amely külön kísérleti intézetet is létrehozott; ennek számos fejlesztését és találmányát - többek között távírókat, telefonokat - vonultatja fel a kiállítás.

Mint a Postamúzeum munkatársai elárulták, a fiatal látogatók nagy kedvence a 19. század végi postai felvevőpultban működő csőposta, de a mesetelefonokhoz is szívesen leülnek, akárcsak nem kevés felnőtt. Az intézményben múzeumpedagógiai szoba is helyet kapott, a gyerekek itt számos technikai eszközt kézbe vehetnek, illetve szét is szerelhetnek - mondta el Kisfaludi Júlia.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Postamúzeum, elköltözött, új hely, Benczúr Ház
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-11-27 10:39:42
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü