Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Múzeumok - galériák, kiállítások linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Múzeumok - galériák, kiállítások képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: muzeum.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 77 db
Afrika Múzeum

Afrika Múzeum

Dr.h.c.Dr. Nagy Endre 1913-1994 halála óta második felesége Beretz Katalin működteti és bővíti férje terveinek meg- felelően a balatonedericsi, egzotikus állatokkal körülvett Afrika Múzeumot, ahol a Magyar Tenger partján minden látogató megismerhet egy csepp Afrikát, megtekintheti egy nagy magyar Afrika-vadász trófeáit és relikviáit.

Aquincumi Múzeum

Aquincumi Múzeum

1778 - Egy óbudai szőlősgazda veremásás közben római padlófűtés (hypocaustum) maradványokra lelt, szerepüket és eredetüket Schönvisner István egyetemi könyvtáros ismerte fel, s azonosította Aquincum városával. 1796 - A belvárosi piarista rendház udvarán előkerülnek Contra Aquincum erődjének első romjai. 1815 - Göttersdorfer Jakab a Rákos-patak torkolatánál fekvő földje szántása közben római falakra (Transaquincum romjaira) talál. 1820 - Az uralkodó atyja megszemléli az óbudai római romokat, majd kinyilvánítja: 'Íme itt a magyar Pompeji és Herculaneum!' 1820-as évek - Az óbudai prefektus 'kutatást' végez a Papföldön (a jelenlegi Aquincumi Múzeum területén) feltárva, majd visszatemetve a nagy közfürdő romjait. 1860-as évek - Zsigmondy Gusztáv felméréseket készít a transaquincumi erőd, illetve a mai Óbudai szigeten elterülő 'thermák' (a helytartói palota fürdőszárnya) látható maradványairól. 1867 - Rómer Flóris szervezésében a Párizsi Világkiállításon a magyar pavilon régészeti kiállításában már szerepelnek aquincumi leletek....

Art-Area Galéria

Art-Area Galéria

Az Art-Area.hu Online Kortárs Képzőművészeti Galéria célja, hogy betekintést adjon a magyar képzőművészetben jelen levő alkotók világába, illetve megkönnyítse az érdeklődő és az alkotás egymásra találását. Ennek keretében látogatóink kortárs magyar képzőművészek alkotásait böngészhetik, vásárolhatják meg vagy akár bérelhetik ki egy-egy alkalomra. Reményeink szerint a magyar kortárs művészet főbb irányzataiból folyamatosan bővülő kínálatot tudunk látogatóink részére biztosítani. Művészeink között találhatók festőművészek, grafikusok, illetve várjuk további művészeti műfajokból művészek jelentkezését. A virtuális galériánknak köszönhetően az érdeklődők megtekinthetik a művész által fontosnak talált műalkotásokat, illetve tájékozódhatnak az éppen aktuális kiállításokról.Ezekkel párhuzamosan - többek között - kiállítások szervezését is vállaljuk, továbbá képzőművészeti témájú pályázatokról és eseményekről is folyamatosan hírt adunk.

Múzeumok - galériák, kiállítások magazin hírek
A hatvanas és hetvenes évek magyar művészeit mutatja be egy New York-i kiállítás
A hatvanas és hetvenes évek magyar... Első alkalommal rendeznek New Yorkban a magyar neoavantgárd korszakáról kiállítást, amelyen 30 művész több mint 100 alkotását mutatják be. A Mások szemével: A hatvanas és hetvenes évek magyar művészei (With the Eyes of Others: Hungarian Artists of the Sixties and Seventies) című tárlat hétfőn nyílik a New York-i Elizabeth Dee galériában. A Külgazdasági és...
Kiállítás és könyv Kunkovács László belső-ázsiai fotóiból
Kiállítás és könyv Kunkovács... Világjelek címmel nyílt kiállítás Kunkovács László fotográfus,...
Beiktatták Prőhle Gergelyt a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói tisztségébe
Beiktatták Prőhle Gergelyt a Petőfi... Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) új főigazgatója átvette ötéves...
Bajor Gizi Színészmúzeum

Bajor Gizi Színészmúzeum

A Bajor Gizi Színészmúzeum varázslatos hely. A Stromfeld Aurél utcai kőkerítés mögött, belépve a kapun, a lépcsősor tetején különös világban találja magát a látogató. A hatalmas kert évtizedes fái között színész-szoborportrék tekintenek ránk. Az épület ma is emlékhely, ha nem is a Gobbi Hilda által megálmodott formában. A földszinten Bajor Gizi emlékszobája, a színésznő pályáját és magánéletét, illetve Gobbi Hilda múzeumalapító munkáját bemutató 2010-ben nyílt állandó kiállítás az egykori elképzelést idézi, színpadi és személyes tárgyakkal, sok-sok fényképpel, festménnyel, szobrokkal, dokumentumokkal, de 21. századi formában, 21. századi eszközökkel, izgalmasan, újszerűen.

Balatoni Múzeum - Keszthely

Balatoni Múzeum - Keszthely

1979-ben, Keszthely Zala megyéhez való visszacsatolásával új korszak kezdődött. 1980-1986 között az épület műszaki korszerűsítése és felújítása zajlott le, 1986-tól 2008-ig pedig komplex kiállítás mutatta be a Balaton és környékének életét. A 2009 második felében nyíló új állandó kiállítás korszerűsített installációval, újszerű szemléletmóddal tárja a látogatók elé a Balaton jelenkori és régi világát A számos, különböző profilú időszaki kiállítás sok látogatót vonz, a szakgyűjtemények gyarapodása pedig többségében folyamatosnak mondható; jelenleg az összállomány eléri a 380 000 darabot.

Bélyegmúzeum

Bélyegmúzeum

A múzeum 1930-ban nyitotta meg kapuit a Postavezérigazgatóság Krisztina körúti palotájának nyolcadik emeletén. A gyűjtemény hamarosan kinőtte a rendelkezésre álló helyet, ezért 1939-ben átköltözött az Erzsébetvárosban akkor elkészült Rimanóczy Gyula tervezte postaépületbe, mely az első modern kori műemléképület hazánkban. A Postapalota tervezésénél figyelembe vették a múzeumi szempontokat. Az épület és a kiállítóterem hangulatához illő mustárszínű, bélyegperforáció díszítésű csempék, melyek a múzeum lépcsőházát és márványtermét díszítik, egyedi megrendelésre készültek a Zsolnay gyárban. A csempék mellett bélyeg előtti postabélyegzők lenyomatát idéző nagyobb domborművek tagolják a kiállítóterem előterét. A korai bélyegzőket sokszor maga a postamester készítette, így egyediek. Ilyen a patkó alakú, 1848-ban használt 'Sárkeresztúr hely-kelet bélyegző, amelynek nagyított képe a kiállítóterem bejáratával szemben látható. A Zsolnay gyárban készültek a hasonló stílusú, kerámia díszvázák is. A kiállítási helyiség egyetlen impozáns terem, mely látszatra egy hatalmas könyvtár hangulatát idézi. A bélyegeket ugyanis falba süllyesztett fémkeretes üveglapok között, hőtől, fénytől, párától védetten helyezték el. A kiállítóteremben 3200 kihúzható keretben 'Világegyetem - bélyegtörténelem című állandó kiállításban közel 500 ezer művészi kivitelezésű bélyeg található....

Bihari Múzeum

Bihari Múzeum

Az 1950-es évek végén vetődött fel először a múzeumügy Berettyóújfaluban, lelkes tanárok, tanítók, közművelődésben dolgozók ötleteként. Dr. Sándor Mihályné tanárnő lelkes gyűjtő és szervezőmunkájának köszönhetően 1960. augusztus 20-án nyílt meg Berettyóújfaluban a Bercsényi u. 7. szám alatt a Bihari Múzeum elődje, a Néprajzi Ház. Ezt az 1700-as évek közepén épült lakóházat hozták rendbe és rendezték be jórészt Berettyóújfaluból és a környező falvakból származó korhű bútorokkal, használati tárgyakkal. Sajnos a néprajzi ház nem volt hosszú életű: a hatvanas évek végén lebontásra került....A Bihari Múzeum 2001-ben költözött át a Berettyóújfalu központjában álló egykori községháza emeletére. 2003 májusában nyílt meg állandó kiállításának első része (régészeti és helytörténeti egység), 2004. október 17-én, a múzeum 30. születésnapján megnyitott két néprajzi teremmel, az irodalomtörténeti és egy játéktörténeti kiállítással vált teljessé állandó tárlatunk. A Bihari Múzeum az Év Múzeuma 2004 pályázaton a Nemzeti és Kulturális Örökség Minisztériumának különdíját nyerte el látogatóbarát programjaiért, a térségben betöltött kulturális szerepért, színvonalas szakmai kiadványaiért.

Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeum

Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeum

Különösen sokszínű az újkori anyag, amely Budának a török alóli felszabadulásától, 1686-tól készült tárgyakat foglalja magában: a kézműves céhek emlékeit, mesteri kidolgozású órákat, bútorokat, finom nemesfém dísztárgyakat, ötvös remekeket, porcelán-, üveg- és ezüstedényeket, női ruhákat és térképeket. Pest városszépítésének építészeti rajzait, a XX. század elejének remek plakátjait, s végül a gazdag fényképtár néhány különlegességét. A múzeum képtára gyűjti Pest, Buda és Óbuda régi városképeit, jeles polgárok és városi tisztségviselők portréit, a barokktól kezdve a főváros szobrászati emlékeit s különösképpen a legutóbbi évtizedek festészetét reprezentáló alkotásokat.

Búvármúzeum

Búvármúzeum

Négy évvel ezelőtt gondoltunk arra, hogy hozzunk létre a könnyűbúvárok régi felszereléseiből egy gyűjteményt. Ez még nem egy különleges dolog. Amennyiben azonban azt is figyelembe vesszük, hogy napjainkban magánszemélyeknek korlátozott lehetőségek állnak a rendelkezésükre, hogy egy folyamatosan látogatható kiállítást valósítsanak meg, akkor már érdekesebbnek tűnik az elgondolás. Tudtuk, hogy a kiállítási tárgyak területén a hivatalos gyűjteményekkel nem tudunk versenyezni, ezért egy különleges megoldást kerestünk. Arra gondoltunk, hogy gyűjteményünket, múzeumunkat a víz alatt építjük fel. Ez nem csak különleges, de egyedülálló is, mert tudomásunk szerint víz alatti búvármúzeum sehol nem létezik a világon.

Hirdetés
Caprice történelmi ékszerkiállítás

Caprice történelmi ékszerkiállítás

A Caprice múzeum a Magyar történelmi ékszerkiállítás keretein belül mutatja be az ékszerkészítés folyamatát és fejlődését Szent István korától egészen napjainkig. A látogatók megismerhetik a gyémánt és a drágakövek fejlődését is. A múzeum látogatói továbbá megcsodálhatják a Caprice legújabb gyémánt ékszer kollekcióit is.

Csokoládé Múzeum

Csokoládé Múzeum

Tényleg csokoládéból van a kastély? Tényleg minden csokoládéból készült? Ilyen kérdéssel és várakozással vannak tele Willy Wonka (Charlie és a csokigyár) rajongói, akik örömmel törnének egy darabot a Csokoládé Palota kerítéséből. Az Árpádföldön, a bekecs utca 22. sz. alatt található Csokoládé Múzeum épülete ugyan hagyományos anyagokból épült és a kerítés is kovácsoltvas, senkit nem ér csalódás, hiszen sok-sok csokoládét kóstolhat, aki részt vesz a Csokoládé Múzeum fenséges ízutazásain, programjain. A sokak által csokoládé palotának nevezett épület nemesi vadászkúriának épült 1902-ben, egybefüggő vadász bírtok közepén gróf Wágner család tulajdonában. A terület a harmincas években kapta az Árpádföld elnevezést. A II. Világháború után közintézmények kaptak helyet az épületben, iskola, rendőrség, mozi, művelődési ház. Az épület állaga és kialakítása azonban már nem felet meg a közoktatási elvárásoknak, ezért az önkormányzat 1998-ban értékesítette. A Csokoládé Múzeum tulajdonosa, Farkas Elemér több mint húsz éve foglalkozik csokoládéval, új telephelyet keresett a cégének. Amikor meglátta ezt az épületet, a kopott falakat, egy elvadult parkban, igazi csokoládékedvelőhöz illően azonnal meglátta a ház lelkét, és máris pompás, látványosan restaurált Csokoládé Múzeumot látott...

Diósgyőri Vár

Diósgyőri Vár

Én, Lajos király köszöntelek kedvenc váramban, Diósgyőr várában! Szeretettel látlak, nézz hát szét, ismerd meg jelenemet, múltadat! Kiállításainkból megtudhatod hogyan éltem Én és hogyan élt udvartartásom. A Kazamatát végigjárva népem mindennapjaiba tekinthetsz be a vadászattól a vásárokon át a babonákig. A torony csigalépcsőin felsétálva végignézheted váram történetét, a tetejéről megcsodálhatod a környéket, az erdőket, hegyeket, völgyeket. Bepillanthatsz kedves, kandallós szobámba, amikor éppen Velence követeit fogadom, és országunk számára igen előnyös békeszerződést kötök velük. Ha érdekelnek a fegyverek, páncélok, várostromok akkor tekints be a Rondellába, ahol a középkori harci eszközök kiállítása vár. Váram a kiállításokon túl is tartogat izgalmas helyszíneket, a gyilokjárón a Királynék Kertje, a várudvaron az Íjászda kínál még látnivalót. Remélem hamarosan udvaromban is köszönthetlek! Napjainkban a Diósgyőri vár tágas belső udvara kulturális rendezvényeknek, koncerteknek, színházi előadásoknak ad otthont; a rondellában, a kazamatában és a tornyokban pedig látványos kiállítások várják a látogatókat.

Dobó István Vármúzeum

Dobó István Vármúzeum

Az egri vár ma védett műemlék, melyben a Dobó István Vármúzeum működik. Az állandó kiállításokon bemutatjuk a vár történetét, föld alatti erődrendszerét, a középkori büntetési módokat és ezek eszközeit. A kőtárban megtekinthetők az elpusztult katedrálisok maradványai, a hősök termében az 1552-es várvédelmet irányító várkapitány, Dobó István márvány síremlékének fedőlapja. A várban található Egri Képtár hazánk egyik jelentős képzőművészeti gyűjteménye, mely németalföldi, itáliai, osztrák és magyar festményeket őriz. A vár történelmi hagyományait a kiállítások mellett programokkal is igyekszünk feleleveníteni.

Duna Múzeum

Duna Múzeum

Amikor Koppenhágában Az Év Európai Múzeuma 2003 különdíját (Special Commendation 2003) a Duna Múzeum munkatársai átvehették, valójában csak sejtették, milyen hihetetlen magasra jutottak. Pedig kicsi a mi múzeumunk. Kapuit 1980-ban nyitotta meg Esztergomban, az 1730 táján épült szép, barokk Káptalan-épületben. Elegáns, de hagyományos koncepció szerint felépített első állandó kiállítása húsz évig szolgálta a Duna és a magyar vízgazdálkodás iránt érdeklődő látogatókat. Az idő azonban eljárt felette. Így került sor 2001-ben gondos szakmai felkészülést követően megújítására. A jelenleg is látható kiállításunk megalkotásánál a legnagyobb gondot arra fordítottuk, hogy érdekességével, áttekinthetőségével, interaktivitásával maradandó élményt és ismeretekben való gyarapodást nyújtson. Mindezen szempontok mellett szemünk sarkából szüntelenül a játszani és szellemileg felüdülni vágyó gyerekek, fiatalok igényét figyeltük. Elsősorban őket és a fiatalos szellemű felnőtteket, de még a sérült embereket is igyekeztünk szolgálni. Ez a hitvallás irányítja múzeumpedagógusaink és teremőreink munkáját ma is.

Egri Sportmúzeum

Egri Sportmúzeum

A sportmúzeum a maga nemében egyedülálló a világon. A város sportéletéből kiemelkedik és nemzetközileg is ismerté vált Eger úszó- és vízilabdasportja, birkózása, röplabdasportja, vívása, labdarúgása. A múzeumban helyet kapott az említett sportágakon kívül, többek között Dr. Kemény Ferenc az újkori olimpiák megálmodója, valamint Puhl Sándor kiváló labdarúgó játékvezető emléktárgyai. A nagy értékű gyűjtemény 22 vitrinben, 41 bemutató tablón 2100 sportrelikviát - érmeket, serlegeket, díszokleveleket, múltat idéző plakátokat, fényképeket, okiratokat - foglal magába. A múzeum a Megyeháza egykori börtönépületében kapott helyet. Belső szerkezeti rendszere, megvilágítása különleges hangulatot teremt a látogatók számára.

Erdészeti Múzeum

Erdészeti Múzeum

Az Erdészeti és Faipari Egyetem 1982-ben kapta meg a kulturális tárcától az Erdészeti-, Faipari- és Földméréstörténeti Gyűjtemény működési engedélyét. A belváros szívében található Esterházy-palotába költöző tárlat anyagát a tanszékeken fellelhető selmeci gyűjtemények egy része képezte, kiegészítve a saját gyűjtésből származó anyaggal. Az intézmény első állandó kiállítása az erdészeti felsőoktatás 175 éves jubileumán, 1983. augusztus 27-én nyílt meg. Három évvel később a kiállítást az Esterházy-palotában folyó munkálatok miatt lebontották, és egy részét ideiglenes helyszínen állították fel. A kiemelt műemléki épület felújítása után a 150 négyzetméteren kialakított új, állandó kiállítást l993-ben adták át a közönségnek. A Múzeum tevékenységét a kulturális tárca 1999-ben, az Év Múzeuma rendezvényen Elismerő Oklevéllel jutalmazta.

Esztergomi Bazilika Főszékesegyházi Kincstár

Esztergomi Bazilika Főszékesegyházi Kincstár

Ott, ahol a Duna folyam délnek fordul, a Dunakanyar jobb partján magasodik az esztergomi Várhegy, és rajta az ország legnagyobb temploma, a Bazilika. A város nemcsak a magyar államiság megszületésének volt tanúja, de első királyunk az esztergomi székesegyházat tette az ország főtemplomává és püspökét a magyar egyház prímás-érsekévé emelte örök időre. E méltóságára és tisztére figyelmezteti a látogatót az oszlopcsarnok feletti latin felirat is: FEJE, ANYJA ÉS TANÍTÓJA A MAGYAR EGYHÁZAKNAK. Az érsek közjogi státusza meghatározó volt a város fejlődésére is, a főpapok vagyonuk tekintélyes részét fordították Esztergom fejlesztésére, egészségügyi, oktatási és szociális beruházásokra. Művészetpártoló tevékenységüknek köszönhető az a műkincsgyűjtemény, amelynek töredékes maradványát tekintheti meg a látogató a székesegyházban, a Kincstárban és a Keresztény Múzeumban.

Tuti menü